0,4 miljard extra bestedingsruimte voor consumenten

0,4 miljard extra bestedingsruimte voor consumenten

De Nederlandse consumenten kunnen jaarlijks minimaal EUR 0,4 miljard extra bestedingsruimte creëren door bewuster te lenen. In tijden van crisis en dalende koopkracht is deze extra ruimte meer dan gewenst. In de afgelopen jaren heeft de consument, hierin gefaciliteerd door de banken, de roodstanden op betaalrekeningen fors laten oplopen. Omzetting van de roodstanden op de betaalrekening naar meer verantwoorde kredietvormen leidt door de lagere rente al snel tot een veel lagere kostenpost.

Het CBS rapporteerde voor februari 2012 EUR 10,4 miljard aan roodstanden op betaalrekeningen. Dat is al weer 0,7 miljard euro groei ten opzichte van 1 jaar geleden. “Activiteiten van banken die de consument bewuster moeten laten lenen, leiden niet tot het gewenste effect; de roodstanden nemen alleen maar verder toe”, aldus Bert Reitsma, secretaris van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN).

Consument betaalt 4% te veel rente

“Consumenten kunnen veel geld besparen door hun dure roodstanden om te zetten naar meer verantwoorde kredietvormen als doorlopend krediet en persoonlijke lening”, zegt Bert Reitsma. Het rentepercentage op roodstanden bij de Nederlandse grootbanken ligt bij een kredietlimiet van EUR 5.000 tussen 9,3 en 12,7%. Als de consument de roodstand omzet naar een doorlopend krediet kan dit percentage fors worden verlaagd. Het rentepercentage dat door de 7 voordeligste aanbieders in rekening wordt gebracht voor een doorlopend krediet van EUR 5.000 ligt tussen 6,0 en 7,2%.

Er zijn verantwoorde alternatieven voor eindeloos roodstaan

Het tijdelijke gemak dat roodstanden opleveren voor de consument heeft een hele hoge prijs. Consumenten blijven vaak structureel tegen de limiet aan rood staan, terwijl de gekochte goederen al lang weer zijn afgeschreven. Doorlopende kredieten en persoonlijke leningen leiden tot een betere overeenstemming tussen lening en gefinancierde goederen. Als de consument besluit om de roodstand om te zetten naar een meer verantwoorde kredietvorm, wordt er minder rente betaald. Op deze wijze behoudt de consument dezelfde kredietruimte, alleen tegen een veel lagere prijs.

Consument verdient extra bestedingsruimte in economisch zware tijden

De forse stijging van roodstanden in de afgelopen jaren is niet in het belang van de consument. Door de hoge rente heeft de consument simpelweg minder te besteden. De VFN doet dan ook de oproep aan de banken om roodstanden te beperken tot hooguit 1 netto maandsalaris. VFN Persbericht, Den Haag 26 april 2012.