AFM: Advieskosten via renteopslag niet toegestaan onder provisieverbod

AFM: Advieskosten via renteopslag niet toegestaan onder provisieverbod

De AFM bericht op haar website over de toelaatbaarheid over de toelaatbaarheid van constructies voor de betaling van de advieskosten van de adviseur of bemiddelaar. Specifiek bestaat er volgens haar onduidelijkheid over de toelaatbaarheid van betalingsconstructies waarbij consumenten de advieskosten van de onafhankelijke adviseur of bemiddelaar betalen via een opslag op de rente of premie van het product die door de aanbieder in rekening wordt gebracht.

“De AFM stelt zich op het standpunt dat dit soort betalingsconstructies niet zijn toegestaan onder het provisieverbod dat onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen. Volgens de nieuwe provisieregels zal de consument de financiële adviseur of bemiddelaar rechtstreeks moeten betalen voor zijn diensten. Indirecte beloningen, zoals via de aanbieder van het financiële product, passen dan ook niet onder het provisieverbod”, aldus de AFM.

Zie het bericht op de website van de AFM, 26-10-2012