AFM en ministerie van Financiën onderzoeken private lease

AFM en ministerie van Financiën onderzoeken private lease

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat mogelijke overkreditering en andere risico´s rond leasing onderzoeken en daarbij kijken naar de bredere context.

Dit schrijft hij naar aanleiding van de Wetgevingsbrief 2014 van de AFM. De AFM geeft in deze brief aan dat consumenten bij Private Lease niet hetzelfde beschermingsniveau hebben als bij consumptief krediet, terwijl consumenten wel vergelijkbare risico’s kunnen lopen.

Private lease valt nu niet onder de Wet financieel toezicht (Wft) als de consument na afloop van de leaseperiode geen eigenaar wordt van de auto. Zo is er geen maximering van de kredietvergoeding en zijn er geen transparantievereisten. Hierdoor kan naar mening van de AFM het gelijke speelveld verstoord worden ten nadele van verstrekkers van regulier consumptief krediet. De AFM verricht momenteel onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van private lease.

In zijn reactie zegt Dijsselbloem dat hij in overleg met de AFM de risico’s wil onderzoeken, maar dat hij hierbij ook naar de bredere context wil kijken. De minister wil eerst weten hoe groot de markt voor particuliere autolease is en of er daadwerkelijk grote problemen voor consumenten ontstaan, voordat hij bepaalt of aanpassing van de wetgeving nodig is.