AFM waarschuwt voor onderschatting roodstanden

AFM waarschuwt voor onderschatting roodstanden

Uit onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren, blijkt dat veel consumenten de hoogte van de rente bij roodstanden onderschatten.

Consumenten schatten rente bij roodstanden te laag in

De gebruikelijke rentetarieven voor roodstanden liggen tussen de 12% en het wettelijk maximum van 15%, maar twee derde van de consumenten denk dat deze lager is dan 12%. Ruim een derde van de ondervraagden schat de rente lager dan 6% en één op de acht denkt zelfs dat deze lager is dan 3%. De AFM wijst hierbij ook op een onderzoek uit 2009, waarbij meer dan de helft van de ondervraagden aangaf niet te weten wat het rentepercentage was bij roodstand.

Rood staan niet geschikt als alternatief voor consumptief krediet

Het valt de AFM op dat veel consumenten rood staan niet als een vorm van krediet zien, terwijl  roodstand één van de duurdere vormen van lenen is.

Zorgelijk is dat een kwart van de lagere inkomens langer rood staat dan één maand. De AFM stelt vast dat als consumenten langer dan één maand rood staan, hun maandelijkse inkomen niet genoeg is om de roodstand op te heffen. Roodstand lijkt dan niet gebruikt te worden om kortstondige schommelingen in het inkomen op te vangen, maar als structurele aanvulling op de bestedingsruimte.

Tips om rood staan te voorkomen

De AFM geeft consumenten vier tips om rood staan te voorkomen:

  1. Zet het bedrag dat je rood mag staan op een lager maximum of op nul. Zo dwing je jezelf minder schuld te maken en voorkom je een hoge rente.
  2. Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Kijk op de site van Nibud voor een gratis online hulp hierbij.
  3. Gebruik spaargeld als je dat hebt. De rente op een spaarrekening is vaak veel lager dan de rente die je betaalt voor rood staan.
  4. Sta je structureel rood? Een doorlopend krediet of persoonlijke lening kan dan voordeliger zijn. Stop of beperk dan wel de mogelijkheid om rood te staan, omdat er anders opnieuw een hoge roodstand kan ontstaan. Lees hier waar je op moet letten bij consumptief krediet.

Zie ook het persbericht van de AFM en de rapportage van marktonderzoeksbureau GfK.