AFM waarschuwt voor oplichting met kredieten

AFM waarschuwt voor oplichting met kredieten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor fraudeurs die consumenten bellen en hen beloven geld terug te storten omdat ze te veel zouden hebben betaald voor een financieel product.

Om het geld over te kunnen maken vragen de oplichters een aantal aanvullende gegevens van de consumenten. In werkelijkheid worden deze gegevens gebruikt om onder de naam van de consument geld op te nemen van bijvoorbeeld zijn of haar doorlopend krediet.

Daarna bellen de oplichters de consument nogmaals. Ze vertellen dat het beloofde bedrag is overgemaakt en dat er waarschijnlijk nog meer zal volgen. De consument moet dan wel een deel van het bedrag overmaken als vergoeding.

In werkelijkheid heeft de consument een bedrag ontvangen door op te nemen van zijn of haar eigen krediet. Door de opname hebben de consumenten dus een hogere schuld, terwijl een gedeelte van het ontvangen geld wordt overgemaakt aan de oplichters.

De AFM raadt consumenten aan goed op te letten als zij telefonisch worden benaderd door onbekende partijen die mogelijk een dergelijke werkwijze hanteren. Pas vooral op wanneer u wordt verzocht om geld over te maken.

Consumenten die slachtoffer denken te zijn van dergelijke fraude of vermoeden te zijn benaderd, kunnen contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten. Het Meldpunt is te bereiken op 0900- 5400 540 (5 cent per minuut).