CBS: Leasetarief gelijk gebleven

CBS: Leasetarief gelijk gebleven

Het gemiddelde leasetarief is de afgelopen 5 jaar nauwelijks veranderd, zo meldt het CBS. Wel bestaan er aanzienlijke verschillen tussen de afzonderlijke segmenten. Zo zijn de leaseprijzen van auto’s in het A- (submini’s) en B- (kleine auto’s) segment sinds 2011 aanzienlijk gestegen, terwijl de leaseprijzen in de hogere segmenten (C t/m E) juist een daling lieten zien. De prijsstijging in het A- en B-segment kan o.a. verklaard worden door de hoger aanschaf- en wegenbelasting als gevolg van de aanscherping van de grenzen voor CO2-uitstoot.

Naar type brandstof werd het leasen van benzinemodellen in de periode 2011-2016 gemiddeld 2,8% duurder, terwijl dieselauto’s gemiddeld 2,7% goedkoper werden. De leaseprijs van auto’s die gebruik maakten van alternatieve brandstoftypen (elektrisch/hybride) bleef in deze periode nagenoeg gelijk.