CBS: inflatie december 1%

CBS: inflatie december 1%

De inflatie is in december 2016 gestegen tot 1%, aldus het CBS. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in november. De toename van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door een stijging van de brandstofprijzen en van kleding. Over heel 2016 kwam de inflatie uit op 0,3% (0,6% over 2015), een historisch laag niveau. In de laatste 50 jaar was de inflatie alleen in 1986 en 1987 nog lager. Deze inflatiecijfers zijn gebaseerd op de zogenaamde consumentenprijsindex (CPI). Daarnaast berekent het CBS de inflatie ook op basis van de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), zodat een vergelijking kan worden gemaakt met de inflatie in andere EU-lidstaten. Op basis van de HICP kwam de inflatie in Nederland in december 2016 uit op 0,7% (0,4% in november). Daarmee ligt de inflatie in Nederland lager dan in de eurozone, die uitkwam op 1,1 % in december (0,6% in november). De Nederlandse cao-lonen stegen in 2016 met 1,9%.

Klik hier en hier om de berichten van het CBS te bekijken.