CBS: inflatie januari loopt flink op tot 1,7%

CBS: inflatie januari loopt flink op tot 1,7%

De inflatie is in januari gestegen tot 1,7%, aldus het CBS. Dat is 0,7 procentpunt hoger dan in december, toen de inflatie nog 1,0% bedroeg. Sinds eind 2013 was de inflatie niet zo hoog. In de afgelopen 15 jaar is het volgens het CBS maar één keer voorgekomen dat de inflatie sterker steeg. De toename kan vooral worden verklaard door de prijsstijging van autobrandstoffen. Deze inflatiecijfers zijn gebaseerd op de zogenaamde consumentenprijsindex (CPI). Daarnaast berekent het CBS de inflatie ook op basis van de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), zodat een vergelijking kan worden gemaakt met de inflatie in andere EU-lidstaten. Op basis van de HICP kwam de inflatie in Nederland in januari uit op 1,6% (0,7% in december). Daarmee ligt de inflatie in Nederland lager dan in de eurozone, die uitkwam op 1,8% in januari (1,1% in december).

Klik hier om het bericht van het CBS te bekijken.