NIBUD: 2,5 miljoen huishoudens hebben te kleine financiële buffer

NIBUD: 2,5 miljoen huishoudens hebben te kleine financiële buffer

2,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben minder spaargeld dan het NIBUD adviseert, dat blijkt uit het NIBUD visiedocument ‘Geld achter de hand makkelijker maken‘  over stimuleren van sparen. Eén op de vijf Nederlanders spaart volgens het rapport helemaal niet, driekwart van deze groep heeft het geld nodig om van rond te komen en/of heeft te weinig geld om te sparen. Ook persoonlijkheidskenmerken (de mate van kortetermijngerichtheid en zelfcontrole) zouden volgens het NIBUD van invloed zijn op het spaargedrag. Het Instituut verwijst hierbij naar Zweeds onderzoek uit 2015 dat uit zou wijzen dat 33% van het spaargedrag genetisch bepaald is.

Omdat de meeste Nederlanders het belang van sparen wel inzien, is een publiekscampagne om de nut en noodzaak te benadrukken volgens het NIBUD niet nodig. In plaats daarvan pleit het Instituut voor voorzieningen die ongemerkt sparen stimuleren.

Klik hier om het bericht van het NIBUD te bekijken.