CBS: consumptie juli +2,8%; consumentenvertrouwen september gedaald

CBS: consumptie juli +2,8%; consumentenvertrouwen september gedaald

Volgens het CBS hebben consumenten in juli 2,8% meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. In april, mei en juni lag de groei ook boven de 2%. Vooral aan duurzame goederen (+6,8%) werd in juli volgens het CBS meer uitgegeven dan een jaar eerder. De CBS consumptieradar laat zien dat de omstandigheden voor consumptie in september minder positief zijn dan in juli. De omstandigheden worden o.a. bepaald door de verwachtingen van consumenten, arbeidsmarktontwikkelingen en vermogensontwikkelingen.

Daarnaast is het consumentenvertrouwen in september gedaald t.o.v. augustus, aldus het CBS. Het saldo % positieve en % negatieve antwoorden komt in september uit op 23, dat is ruim boven het langjarig gemiddelde. De deelindicatoren economisch klimaat en koopbereidheid komen beide lager uit dan in augustus.

Klik hier om het bericht van het CBS over de uitgaven van consumenten te bekijken.
Klik hier om het bericht van het CBS over het consumentenvertrouwen te bekijken.